10 – Typiska fel

10.8 Inbränning på plasma-TV
Detta gäller bara plasma-TV, inte LCD-TV

Platt-tv av plasmatyp har samma egenskap som alla bildrörs-TV sedan tidernas begynnelse: om man visar samma stillbild en lång tid med hög ljusstyrka och kontrast bränner bilden in i skärmen som en (ljus) spökbild. Detta kan även hända med t ex de kanallogotyper som finns i ett hörn av de vanliga rörliga bilderna.

Spökbilden försvinner vanligen av sig själv efter en tid eller kan ”tvättas bort” med speciella förfaranden som beskrivs i bruksanvisningen. Risken att de uppstår igen minskar om man undviker hög kontrast och ljusstyrka på stationära bilder. Fenomenet finns normalt beskrivet i bruksanvisningen.

Inbränning är normalt inte ett fel som säljaren ansvarar för men säljaren bör informera om risken för inbränning vid säljtillfället.

Om kund vid köpet oroar sig för problemet ska säljaren naturligtvis klart rekommendera en LCD-TV.

10.9 Pixelfel
En flatskärm på TV eller dator består av miljontals bildpunkter, pixlar. Om någon sådan blir felaktig (vanligen vid tillverkningen) upplevs det som en liten prick: hela tiden svart, vit eller färgad.

Leverantören kan välja att erbjuda så kallad pixelgaranti genom att betrakta detta som ett fel som han tar ansvar för, vanligen genom utbyte eller prisnedsättning.

Han kan även välja att ange att en viss mängd trasiga pixlar inte är ett fel, speciellt om de ligger i kanterna på bilden. I detta fall måste säljaren se till att konsumenten informeras före köpet t ex i en överlämnad broschyr eller garantihandling. Bara information i bruksanvisningen är inte nog – den ser konsument inte före köpet.

Om säljaren svarar för felet och det inte är alltför störande kan problemet avhjälpas med ett prisavdrag på ca 10-15%.

VIDEO – EXEMPEL 25: Pixelfel och rimligt avhjälpande

Titta på videoklippet ovan och svara sedan på frågan för att gå vidare:

Har kunden rätt att få en kostnadsfri reparation?

Börja skriva och tryck på enter för att söka