CES 2015 – trender och summering

 i Press

Då var CES i Las Vegas över för denna gång. Trenderna är flera. Den första är att Internet of Everything är här. Allt kan digitaliseras. När sensorer, datalagring och överföring har blivit billigt är inte frågan längre vad som kan digitaliseras – utan varför. Det viktiga är på vilket sätt som den digitala världen kan göra den analoga världen bättre, smartare eller roligare. Den applikationen som faktiskt löser det – kommer att lyckas.

När det gäller ljud och bild är det några buzzwords att hålla reda på – High Resolution Audio, High Dynamic Range och Quantum Dot. På ljudsidan är det naturligtvis trådlöst som gäller. Trådlösa hemmabiosystem, högtalare och hörlurar. Inga sladdar här inte. När det gäller TV kan vi slå fast att UHD/4K har slagit igenom. Alla leverantörer har 60-70% av sina produkter i UHD. Nästa år är det nog inte en fråga längre. Frågan är snarare om det kommer att bli fler än ett företag som lanserar OLED med sin otroliga svärta.

De andra begreppen att hålla reda på är HDR – High Dynamic Range – och Quantum Dot. Det senare är en nanoteknik för att ge LED-TV mycket mer ljus och skarpare färger. HDR är TV 2.0. Det vita är mycket vitare och färgerna är…mer! Och kontrasten blir…mer! På fotosidan är det också UHD/4K som gäller – actioncams som filmar i 4K!

Den tredje trenden är smarta hem. Jag har pratat om det tidigare, men nu slår det igenom brett. Du kan styra, mäta och kontrollera ditt hem endast med hjälp av mobilen. Det är nu det händer. Enkla, smarta och billiga lösningar kommer brett.

Bonustrenden är bilar. Nu kommer de smarta bilarna. Och då menar jag inte bara bilar som kör själva, utan på väg dit kommer bilar med sensorer som gör bilåkandet säkrare. Och även inne i bilen kommer skärmar och funktioner att bli smartare.

Börja skriva och tryck på enter för att söka