Idag slår julhandeln på nätet nya rekord

 i Press

Med bara 16 dagar kvar till dopparedan’ är den 7 december den stora näthandlardagen. Elektronikbranschen har undersökt* i hur stor utsträckning svenska folket planerar att köpa julklappar på nätet och vad svenska folket önskar sig i julklapp. Dessutom avslöjar butikscheferna de verkliga ”årets julklapp”.
Elektronikbranschens årliga julundersökning visar att framförallt familjer med barn i åldrarna 0-6 år kommer köpa julklappar på nätet. Hela 70 % av de tillfrågade uppger att man kommer julhandla på nätet.
– En rimlig gissning är att en stor del av den näthandel vi ser i vår undersökning, den kommer ske idag när nätförsäljningen av julklappar väntas toppa näthandeln, säger Klas Elm, VD för Elektronikbranschen.
Elektronikbranschen utsåg redan år 2012 robotdammsugaren till årets julklapp.  Frågan Elektronikbranschen ställer sig i år är: vad önskar sig svenska folket i julklapp? Många, framförallt 80- och 90-talister, anger att de önskar sig hemelektronik i julklapp. En av tre uppger att de vill ha hemelektronik i julklapp.
Elektronikbranschens Butikschefsindex publiceras i morgon och den visar bland annat att hela 81 % av butikscheferna upplever försäljningsläget i sin butik just nu som positivt eller mycket positivt. Butikscheferna har också besvarat frågan om vilken produkt de tror blir årets julklapp. Deras svar är verklighetsförankrat, tillskillnad från andra gissningar om årets julklapp. Det visar sig att butikscheferna ser tre alternativa julklappar:
– Kanske är det robotdammsugaren som ska göra rent efter alla små barn när föräldrarna vilar ut på soffan i helgerna? Eller så får butikscheferna rätt och julklapparna man handlar på nätet idag är Apple TV/ Chromecast, trådlöst ljud eller en ny mobiltelefon, avslutar Klas Elm.
*Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 20-22 november 2015 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18-74 år i Sverige.
SCB undersöker kontinuerligt vad personer i åldern 16-74 år köper eller beställer på nätet, läs mer här.

Börja skriva och tryck på enter för att söka