MWC2015 – En spaning

 i Press

Ola Larsson spanar från Mobile World Congress (MWC) i Barcelona 2-5 mars 2015
Ekonomin
På konferenserna under mässan kunde man bland annat höra Mark Zuckerberg, Facebook, berätta att gratis internettjänster kan hjälpa mobiloperatörer öka sina intäkter på tillväxtmarknader. Han förklarade att det Facebook-ledda initiativet internet.org har som målsättning att koppla upp alla på planeten (idag är cirka 40 procent uppkopplade) och menade att om mobiloperatörer erbjuder enkla internettjänster gratis kommer kunderna få smak på internet och bli mer villiga att betala för mobil data.

Nätet
På MWC2015 talades det om nästa generations mobilteknologi 5G (som också demonstrerades) och medan en del anser att det är väl tidigt att prata om detta redan nu finns det andra som hävdar att det är hög tid för 5G i och med att 4G inte kommer räcka till framöver. Specifikationerna för 5G är inte satta ännu men man verkar sikta på följande:
* 100 gånger snabbare hastighet – med 10Gbps istället för 100Mbps i nedladdningshastighet kan man till exempel ladda ner en högupplöst film på sex sekunder istället för på tio minuter.
* 50 gånger lägre latens – 1ms istället för 50ms är ett måste för exempelvis självkörande bilar. En bil som kör i 110km/h hinner med 50ms latens köra drygt 1,5m innan bromsarna slår till, men med 1ms latens hinner den endast 3cm.
* 100 gånger fler uppkopplingar – med M2M och IoT (Machine-to-machine och Internet of Things) runt hörnet kommer antalet uppkopplade enheter snart bli fler än 100 miljarder, och det klarar inte 4G-nätet av.
Det verkar sannolikt att de första 4,5G-näten kommer lanseras om ungefär ett år, och att det dröjer till 2020 innan 5G börjar introduceras.

Mobilerna
Dagens flaggskeppsmobiler har så höga prestanda att bärbara datorer i mellanklass rent specifikationsmässigt kan sägas hamna på efterkälken, som till exempel octacore processorer och extremt högupplösta skärmar – 2560×1440 pixlar på en 5,1-tumsskärm innebär 577ppi, vilket kan jämföras med att ett magasin vanligtvis trycks med 300dpi.
På MWC2015 var det två företag som lanserade nya flaggskeppsmobiler – Samsung och HTC – och Samsungs två nyheter Galaxy S6 samt Galaxy S6 edge (den sistnämnda har en skärm som är böjd längst ut på kanterna) är de som på papperet har de allra bästa specifikationerna.
Sony, LG, Huawei med flera lanserade inte några nya flaggskeppsmobiler på MWC2015 (de har toppmodeller på marknaden som nyligen lanserats, och som ännu tilldrar sig stort intresse – inte minst LG:s G Flex2 med böjd skärm, som visades upp på CES2015 och beräknas komma ut i butikerna i begränsad upplaga i slutet av mars) men de fokuserade desto hårdare på mellansegmentet, och en tydlig trend på årets MWC var att mellanklassmobiler nu ärver mycket från sina flaggskeppssyskon. Tanken är att erbjuda mobiler med höga prestanda, många funktioner och exklusiv design – utan att prislappen skall vara alltför hög.
Den smartphonelansering som stack ut mest från mängden på MWC2015 var de två modeller för blinda som lanserades av Doro i samarbete med Claria – Doro 820 Claria och Doro 820 Mini Claria har ett taktilt hölje med upphöjningar på skärmen som ger användaren referenspunkter samt ett 100 procent talande användargränssnitt.

Tillbehören
Inom kategorin smarta klockor är en trend att de utvecklats från att se ut som fyrkantiga skärmar man bär kring handleden till att se ut som exklusiva armbandsur tillverkade i metall och med runda displayer.
Design blir också allt viktigare när det gäller aktivitetsarmband och headset som i de flesta fall används som tillbehör till smartphones men ibland också som fristående enheter.
Att ljud i allmänhet, och musik i synnerhet, numer är ett fokusområde inom det mobila segmentet kan det faktum att Harman för första gången ställde ut på MWC ses som ett bevis för. Företaget lanserade ett antal nya produkter på MWC2015, som till exempel världens första in-ear sporthörlurar som styrs med handrörelser, världens första MFI-certifierade in-ear hörlurar med universell treknappskontroll samt en trådlös högtalare kallad Harman Kardon One (som lanserades tillsammans med HTC och kan kopplas till en HTC-mobil genom att man sveper med tre fingrar över skärmen).

Börja skriva och tryck på enter för att söka