Nu startar mässan

 i Press

Idag startar mässan på allvar. Hittills har det varit stora presskonferenser och små minimässor (Digital Experience och Unveiled). Det man slås av är att frågan inte längre handlar om vad som kan digitaliseras – utan vilka digitaliseringar som det är någon nytta med.

Internet Of Everything är här. Kombinera billig datalagring, uppkoppling och billiga små sensorer, så kan nästan allt digitaliseras. När då allt kan mätas, lagras och sändas vidare kommer frågan – varför?

Förra året skrev jag om en sparkdräkt för bebisar som sände vidare temperatur, hjärtfrekvens, rörelse och ljud. En smartare lösning än babykameran alltså. När barnet har vaknat, blivit hungrig eller ledsen får föräldern ett meddelande i mobilen. Smart och tydlig nytta. I år slår wearables igenom på bred front. Monterytan för bärbar teknik, som aktivitetsarmband och smarta klockor, har ökat 400% på CES.

Jag såg en cool produkt på en av minimässorna där start up företag visar upp sig. Vert mäter hur högt man hoppar! Rolig produkt med nytta. Men det kan ju bero på att jag gillar volleyboll. Jag såg också en kruka som säger till om fikusen behöver mer vatten. Nja, jag vet inte…

Svenska företaget Mionix, som tillverkar datormöss för gamers, är först i världen (enligt uppgift) med att sätta sensorer i datormusen. Stressnivån kan mätas (puls och handsvett t.ex.). Precis som det är kul att se pulsen på Staffan Larsson när han kör vasaloppet, är det kul att se hur stressade spelarna är när zombies kommer springande. Men användningen kan bli bredare än så. Den kan överföras till office-världen också. Överstressade personer i kundsupporten är inte bra t.ex. Det kan mätas i något man håller i 8 timmar om dagen – musen.

Shawn DuBravac på CEA (amerikanska branschorganisationen) talade om att cirkeln måste slutas. Man tar något i det analoga (riktiga) livet och digitaliserar det, t.ex. mäter med sensorer. Informationen skickas vidare och processas i någon form. Men det är först när cirkeln sluts och när det digitala påverkar den analoga världen igen, som nyttan uppstår. När vi tack vare tekniken kan göra något bättre, smartare och roligare – då är det en lyckad digitalisering. Som babykläder med sensorer i. Att bara mäta är det ju i sig ingen glädje med, men när föräldrarna kan sova bättre, inte behöva stå över spjälsängen hela dagarna och dessutom bebisen själv inte behöva ligga med tunga blöjor i onödan. Ja, då är det rejäl nytta.

Börja skriva och tryck på enter för att söka