Trendspaning CES 2016

 i Press

Som vanligt är CES i Las Vegas alldeles överväldigande. Alla som varit där håller med. Det är så stort och så mycket att se att man måste planera mässbesöket noga för att inte gå bort sig helt.
Smarta hem
Årets mässa tyckte jag förstärkte de trender vi sett senaste året. T.ex. så har Internet Of Things verkligen slagit igenom. Och då kanske framförallt när det gäller smarta hem. Det är visserligen något vi pratat om i många år, men nu skulle jag vilja säga att det slår igenom. Produkterna i hemmet är uppkopplade och det trådlösa nätverket hemma är en förutsättning för att allt ska funka på ett modernt sätt. Och det är inte bara för konsumtion av ljud och video. Streamat ljud är som alla, utom Copyswede, vet – det sätt som vi lyssnar på musik idag. Trådlösa system som funkar både mot TV:n och mobilen/surfplattan. Även TV:n hämtar sitt innehåll från nätverket, även om man kanske faktiskt drar en kabel just till TV:n. Men det är så mycket mer som är uppkopplat nu. Kylskåpet börjar ta form som inte bara ett ställe att förvara maten svalt. Eftersom det alltid är placerat mitt i hemmet (generellt sett) så är det inget dumt ställe att ha som informationsknutpunkt. En digital gemensam anslagstavla och även ett ställe att styra andra enheter ifrån. Om kylskåpet också kan berätta vad det innehåller (eller snarare saknar) när man är i affären är det också en livsförenklande tjänst.
Men på CES fick vi också se flera smarta produkter för hemmet. Låset till ytterdörren t.ex. Om det är uppkopplat kan man inte bara få reda på när och vem som öppnar. Man kan också dela ut tillfälliga ”nycklar” och även släppa in på distans. Och vi presenterades också för lösningar för att styra värme/kyla, belysning, larm mm.
Och apropå styra – det här med röststyrning har några intressanta detaljer också. År 1995 missförstod ”röststyrningen” närapå 100 procent av de kommandon den fick. 2003 hade man förfinat systemen till att bara missa 23 procent och nu blir det fel i mindre än 5 procent av fallen.
Smarta bilar
Ett bestående intryck är också att bilindustrin gjort intrång på CES såväl som i elektronikbranschen. Bilbranschen talar om fem nivåer av automation. Nivå 0 är ingen alls, Nivå 1 är funktionsspecifik automation, N2 är kombinerade funktioner (t.ex. fartkontroll plus radar för att inte kör in i bilen framför) N3 är begränsat självkörande bilar (människan håller viss koll och tar över ibland) samt N4 som är den helt automatiserade självkörande bilen. Googlebilarna har nu kört 1,6 miljoner km. Det motsvarar 75 år av körande för en genomsnittlig amerikan. Dom har hanterat 200.000 stoppskyltar och 600.000 rödljus. De har också varit i trafik tillsammans med 180 miljoner andra bilar!
Men också Volvo ligger långt framme på det här området. Inte bara har också de självkörande bilar som redan rullar i Göteborg (även om projektet inte går igång fullt ut förrän 2017). De har också många smarta lösningar för bilen. Att bilen ser till att man blir uppringd efter en olycka, alt skickar en ambulans om man inte svarar är en bra tjänst. Att kunna lägga in waypoints i datorn/mobilen och sedan föra över dessa till navigationen i bilen tycker jag är en annan. En tredje att utnyttja det faktum att alla bilar står still 98 procent (!) av sin livstid. Med möjligheten att öppna bakluckan på distans kan man få leverans av t.ex. matvaror till bilen medan man är på jobbet. Sen är det bara att köra hem utan att behöva passera butiken.
Smart TV
Redan förra året var HDR ordet på mångas läppar. I år står det tydligt att fighten mellan OLED och HDR hårdnar. Ultra HD är redan nu närapå standard. Den större delen av modellprogrammet från de flesta varumärken är UHD redan i år. Nu finns det skärmar för det ljusaste ljusa och det svartaste svarta. Bildkvaliteten från allihopa är dock helt fantastisk.
Också när det gäller ”det smarta” så förbättras hela tiden gränssnittet mellan människan och maskinen. Att snabbt och enkelt kunna växla mellan utsänt och hämtat material, utan att för den skull behöva menyer eller fjärrkontroll, är nu verklighet. Konsumenten vill inte behöva bry sig om det är OTT eller något annat för att byta mellan tjänsterna. Och nu är vi där.
Fjolårets stora fråga – om det finns något innehåll att se när det gäller UHD, verkar även den ha fått sitt svar. Ja. Netflix, Youtube och Amazon ökar sitt UHD-innehåll rejält. Och nu kommer också UHD Blueray. Frågan är om det är det sista formatet för fysiskt levererat innehåll?!
360-kameror med och utan drönare ger en cool upplevelse. Även alla VR-produkter är spektakulära. Vad det kan leda till för spännande tjänster kan man bara fantisera om.
CES
Men allt detta är naturligtvis bara en liten bråkdel av alla produkter och tjänster som presenteras på mässan. CES i år var så klart större än någonsin. 2,4 miljoner kvadratfot monteryta visade upp 20.000 nya produkter för 150.000 besökare varav mer än 45.000 var utlänningar från 150 länder – vilket är 70% fler länder än under senaste OS.

Börja skriva och tryck på enter för att söka