Varför ska en dator, tv eller spelkonsol kosta 670 kronor mer i Sverige än i exempelvis Finland eller Danmark? Jo, i Sverige finns en skatt på elektronik som främst gör livet dyrare för de med tunnast plånböcker. Dessutom har ”miljöskatten” negativ effekt på miljön. Låter det rimligt? skriver Elektronikbranschen tillsammans med företrädare från flera andra branscher i Expressen.
Det är ungdomar, barnfamiljer och de med tunnare plånböcker som i ljuset av hög inflation och höga räntor drabbas hårdast av elektronikskatten. Till skillnad mot många andra skatter avgörs den inte av priset på varan, utan av tyngden på varan. På en produkt för 2 000 kronor kan du betala 670 kronor i elektronikskatt.
Elektronik innehåller flamskyddsmedel. De behövs för att minska risken för brand, till exempel när produkten används eller laddas. Flamskyddsmedlen innehåller kemikalier, som i vissa fall kan vara farliga. De kommer dock inte i kontakt med människor, eftersom de finns inuti apparaterna.
Sveriges regeringar har försökt minska kemikalierna i hemmiljö och valde 2017 att införa en skatt på flamskyddsmedel i elektronik. Sedan dess har skatten kraftigt höjts i flera omgångar. Problemet är att skatten inte fungerar, alls.
Elektronikskatten finns bara i Sverige. Men Sverige är en för liten marknad för att internationella tillverkare ska ändra sin tillverkning, eller göra specifika mobiltelefoner eller spelkonsoler, bara för oss.
Resultatet blir dyrare produkter för svenska konsumenter. Det är dock lätt att köpa samma produkt från en e-handel utanför Sverige och slippa skatten, eftersom tillsynen är bristfällig, i det närmaste obefintlig. Det skadar den svenska ekonomin, jobben och skatteinkomsterna.
Det pågår redan ett arbete med att fasa ut och förbjuda farliga kemikalier inom EU. Det är där svenska politiker borde fokusera sitt arbete i stället för på kontraproduktiva nationella skatter.
Elektronikskatten löser inte några problem, utan skapar bara nya. De som drabbas värst är de som redan har det ekonomisk tuffast: Skattens andel av priset på till exempel en billig tv är högre, än på en dyr tv.
Tvingas välja billigare
Eftersom skatten kan vara så hög som 670 kronor på en produkt bidrar den till att konsumenter tvingas välja billigare produkter än de annars skulle ha gjort. Produkter som kan ha en kortare livslängd, vilket innebär att skatten i själva verket påverkar miljön negativ. Det kan inte vara tanken.
Kan man inte köpa begagnade produkter om man har så dåligt med pengar? Jo delvis, men elektronikskatten sätter käppar i hjulet även för begagnatmarknaden. Skatten tas nämligen ut även på importerade andrahandsvaror och blir då en ännu större del av priset.
Konsekvensen blir att andrahandsvarorna i stället säljs i andra länder i EU och att svenska företag som vill främja begagnad handel av elektronik inte kan möta den svenska efterfrågan – för den ökar.
Om regeringen tycker att det är bra politik att försämra ekonomin mest för de som har minst, driva bort jobb från Sverige och underminera återbruk av elektronik, så är elektronikskatten rätt väg. Annars kan (läs bör) regeringen helt enkelt avskaffa skatten och driva på utvecklingen inom EU i stället.
Av Pernilla Enebrink
vd ElektronikBranschen
Frida Faxborn
Näringspolitisk expert, TechSverige
Mattias Lindahl
Professor (i produktrelaterat miljöarbete), Linköpings universitet och ledamot av Delegationen för cirkulär ekonomi
Karin Aase
Enhetschef Handel & Hållbarhet, Teknikföretagen
Carl Dalhammar
Universitetslektor, Centrum för miljö- och klimatvetenskap, Lunds universitet
Per Strömbäck
Talesperson för Dataspelsbranschen