Debatt: Skrota skatten – den gör ingen nytta alls

KONTAKTPERSON:
PERNILLA ENEBRINK
, VD


mobil: 0730-429037 

Regeringen måste avskaffa kemikalie­skatten i Sverige och driva arbetet med att fasa ut och förbjuda farliga ämnen på EU-nivå i stället. Det skriver företrädare för Elektronik­branschen.

Från den 1 juli får konsumenter av hemelektronik i Sverige betala mer i skatt för sina produkter. Allra störst prispåverkan blir det på de tyngre produkterna som tv-apparater, monitorer och vitvaror. Våra beräkningar visar att skatten dubbleras på dessa produkter, i vissa fall är ökningen större än så. Men många andra produkter påverkas också.

Dessutom skapar inte skatten någon miljönytta då det inte produceras tv-apparater, mobiltelefoner, datorer eller vitvaror specifikt för den svenska marknaden, som helt enkelt är för liten. Därmed driver inte skatten på en förändring i hur produkter tillverkas, utan leder endast till ökade priser på hemelektronik för svenska konsumenter.

Därför skriver Elektronikbranschen i en debattartikel i Svenska Dagbladet att regeringen borde skrota den onödiga skatten.

Läs hela debattartikeln här: https://www.svd.se/a/dwaLGw/elektronikbranschen-skrota-elektronikskatten-den-gor-ingen-nytta-alls